Ние използваме "бисквитки", за да улесним вашето сърфиране, и да ви покажем реклами, които може да ви заинтересуват. Научете повече.
Приемам
Novini London

8 доказани начина да се предпазим от рак

Елементарните промени, които можем лесно да въведем в ежедневието си и да имат огромна полза за нашето здраве

Публикувана: 15 Nov 2016 16:12
Обновена: 26 Apr 2024 16:06
Прочетена: 6252
8 доказани начина да се предпазим от рак

Тази година се простихме със звезди като Дейвид Бауи и Алън Рикман, които не успяха да се преборят коварни онкологични заболявания. Каква е поуката? Че тези неща невинаги се лекуват с пари. Понякога е необходимо да променим начина си на живот, да се изследваме редовно, не само когато имаме симптоми, да мислим позитивно и да се постараем да бъдем възможно най-добре информирани.

Истината е, че няколко прости промени в нашия начин на живот могат да намалят шанса да получим тежката диагноза рак с цели 40%. Учени твърдят, че има 8 доказани начина, с които можем да сведем риска от онкологично заболяване до минимум. Ето ги и тях:

1. Като свалим няколко излишни килограма.

Знаете ли, че близо 60% от британските граждани имат проблеми с теглото? Случаите на рак, причинен заради наднормено тегло, само в Европа са близо 52 хил. на година. Сред тях са рак на гърдата, на шийката на матката, на черния дроб, на простатата и на панкреаса. Повече случаи на рак заради причина, свързана с начина ни на живот, има само при пушачите – над 64 хил. годишно.
Колкото по-тежки сме, толкова по-голям риск има да се разболеем от рак. Дори и теглото ни да е с над 10 килограма повече, отколкото е нормално спрямо ръста ни, колкото и килограми да свалим, ще се отрази добре на здравето ни. 

2. Като се придържаме към една чаша вино на вечер.

За малко хора е известно, че има връзка между консумацията на малко количество алкохол и поне 7 типа онкологични заболявания, сред които рак на гърдата, на черния дроб, на дебелото черво, на устата и рак на гърлото. И връзката е абсолютно положителна. Има обаче и негативна – според последни проучвания, ако пием по три или повече чаши с алкохолни питиета всеки ден, можем да увеличим шансовете си да се разболеем от рак на стомаха.

Разбира се това не означава, че когато сме на гости или празнуваме нещо трябва да държим строго на алкохолната си диета – винаги можем да правим изключения, но не и всяка вечер. Това важи както за мъжете, така и за жените.

Каква обаче е причината прекаляването с алкохола да влияе на рисковете от рак? Алкохолът в същността си е етанол, който се метаболизира в субстанция, наречена ацеталдехид. За тялото ни е изключително трудно да обработи това вещество, затова се стига до високи нива на дехидратация. Дехидратацията, от своя страна, кара клетките да се регенерират по-трудно и бавно, причинявайки, в някои случаи, рак.

3. Като ядем често кисело мляко. 

В червата ни живеят милиарди полезни бактерии като лактобацилус и бифидус, които способстват за нормалното храносмилане. При някои обстоятелства, например прием на антибиотици, тези бактерии се унищожават, което води до отслабване на организма. Полезните вещества от храната спират да се усвояват и имунната ни система се разклаща, което ни прави по-уязвими към онкологични и други заболявания. Ето защо е препоръчително да ядем кисело мляко, което обаче да е истинско, натурално. То съдържа всички необходими за човешкото здраве полезни бактерии, които могат да укрепят организма ни и да ни предпазят. Когато имунната ни система е силна, тя разрушава клетките, които са потенциално ракови, и играе ролята на щит.

Освен мляко, препоръчително е да консумираме и други пробиотични храни със същите функции. Това са плодовете, зеленчуците, киселото зеле и кефирът.

4. Като пием аспирин.

Доскоро се смяташе за мит твърдението, че ежедневният прием на малки дози аспирин, без да ни боли нещо, а просто профилактично, може да намали риска от проява на онкологично заболяване. Но сега има научни доказателства, според които това действително е успешен метод, особено при колоректален рак и рак на дебелото черво – болести, които покосяват по над 40 хил. британци всяка година.

Аспиринът не позволява слепването на тромбоцитите и предотвратява запушването на кръвоносните съдове. Според изследвания на американски учени, при редовна употреба на минимални дози (в продължение на 4-5 години), аспиринът намалява риска и от инфаркт и инсулт. 

Хубаво е преди да започнете да приемате аспирин редовно все пак да се консултирате с вашия лекар, защото е възможно да доведе до алергия или спукване на язва в стомаха, както и да причини вътрешни кръвоизливи. Прегледайте се и имайте предвид, че не се приема цяло хапче, а максимум 75-100 милиграма на ден.

5. Като внимавате какво и колко месо консумирате.

През 90-те години на миналия век се проведе мащабно проучване за зависимостта между хранителните навици на хората и раковите заболявания. За целите му учени изследваха диетите на близо 500,000 здрави хора на възраст между 45 и 79 години от десет различни държави в Европа и се опитаха да предположат кои от тях биха могли да се разболеят от рак. Ключов фактор при сравнителните резултати се оказала прекомерната консумация на червено месо, свързана с рак на червата и стомаха. 

Днес диетолозите препоръчват да се храним с до 70 гр. месо на ден, но не и да го спираме, ако сме всеядни. Ако въведем тази промяна в своя режим на хранене, ще сведем значително шансовете си да се разболеем от коварна болест. Важно е, освен това, да не пресготвяме месото си и то да бъде средно опечено, а не т. нар. well-done. 

За утеха на хората, които не могат да се задоволят със 70 гр. месо на ден, има лъч светлина – всичко ще бъде наред, стига да го мариноваме в подправки като розмарин, босилек, мащерка, риган или градински чай, след което да го сготвим на ниски температури.

6. Като консумираме храни, богати на фибри.

Често казват, че вегетарианците и веганите живеят по-дълго именно защото не консумират месо. Истината обаче е малко по-различна – те консумират много плодове и зеленчуци, богати на фибри, които засилват имунната им система и укрепват клетките на организма. Нещо, което всеки всеяден може да прави и по този начин да се предпази от поне 14 вида рак. 

Конкретно консумацията на овесени ядки, кафяв ориз и пълнозърнест хляб, които са богати на фибри, предпазва от рак на дебелото черво, а, според нови проучвания, и от рак на простатата при мъжете и на гърдите – при жените.

7. Като използваме слънцезащитен фактор минимум 30.

Ракът на кожата е един от малкото, от които можем да се предпазим сравнително лесно. Очевидно е, че трябва да се внимава с посещенията на солариумите, но и хващането на тен по естествен начин далеч не е по-полезно. С всяка изминала година слънцето става все по-опасно за нас, затова е важно да бъдем предпазливи, през лятото да внимаваме в кои часове се печем и по колко време стоим под него и задължително да мажем цялото си тяло с продукт със слънцезащитен фактор минимум 30.

Американски учени от университета в Охайо през април публикуваха официално проучване, според което използването на фактор 30 може не само да ни предпази от изгаряния, но и от образуване на злокачествен меланом. Въпреки това обаче те напомнят, че колкото е важен слънцезащитният продукт, толкова и стоенето на сянка, когато слънцето е най-силно, както и носенето на шапка. Това се отнася най-вече за децата, тъй като „кожата помни всяко изгаряне” и може да им повлияе и след 10, 20 или повече години.

8. Като се движим повече.

Можем да се предпазим от рак на гърдата, на дебелото черво и на шийката на матката, само ако увеличим движението си. Не е необходимо да се превръщаме във фитнес маниаци, просто не трябва да допускаме да прекараме дори един ден без някаква разходка, упражнение или практикуване на някакъв вид спорт.

Когато живеем по-активно, подобряваме нивата на хормоните си, които са свързани с онкологичните заболявания при жените. Що се отнася до рака на дебелото черво, движението помага на храната, която консумираме, да бъде усвоена много по-бързо и да не се задържа, причинявайки възпалителна реакция.

 

Назад