Рак на маточната шийка

Какви са вариантите на лечение?

Лечението на една злокачествена болест се назначава от екип, в който участват различни по специалност лекари, които работят заедно, за да създадат план, в който да комбинират различни видове терапия за пациента. Това се нарича мултидисциплинарен екип.

Пациентът трябва да е уверен, че лекарите, които го лекуват, имат общ план за лечението му, по който се движат и се съгласуват помежду си. Ако смятате, че екипът от лекари не кореспондира помежду си ефективно относно целите и пътя на лечение, е уместно да го обсъдите с лекуващия си лекар или да потърсите възможност за лечение на друго място.

Жените с рак на шийката на матката могат да имат опасения дали или как тяхното лечение може да повлияе на тяхната репродуктивна функция и способността им да имат деца. Тази тема трябва да бъдат обсъдена с туморния борд преди започване на лечението. Жена, която е бременна, трябва да обсъди с лекаря си как лечението може да засегне и нея, и нероденото дете. Лечението може да се забави до раждането на бебето.

Хирургични методи

Хирургичните методи  отстраняват тумора  по време на операция.  Онкогинекологът е лекар, който се специализира в лечението на гинекологичен тумори с хирургична насоченост. За рак на маточната шийка, който не се е разпространил извън маточната шийка, тези процедури включват:

При конизацията се отстранява цялата анормална тъкан в областта на маточната щийка. Може да се използва за отстраняване на рак на маточната шийка, който може да се види само с микроскоп, наречен микроинвазивен рак.

LEEP е използването на електрически ток, преминал през тънък трансдюсер, които отстранява тъканта. Може да се използва за отстраняване на микроинвазивен рак на маточната шийка.

Хистеректомията е отстраняването на шийката и тялото на матката. Хистеректомията може да бъде проста или радикална. Проста хистеректомия е отстраняването на  шийката и тялото на матката. Радикалната хистеректомия е отстраняването на матката, шийката на матката, горната част на влагалището и тъканта около шийката на матката. Радикалната хистеректомия включва също и обширна дисекция на тазовите лимфни възли, което означава, че и лимфните възли се отстраняват.

Ако е необходимо, операцията може да включва и двустранна салпингоофоректомия. Това е отстраняването на двете фалопиеви тръби и двата яйчника. Това се прави едновременно с хистеректомията.

Радикална трахелектомия е хирургична процедура, при която шийката на матката се отстранява, но матката остава непокътната. Тя включва дисекция на тазовите лимфни възли. Тази операция може да се използва за млади пациенти, които искат да запазят плодовитостта си. Тази процедура се превръща в приемлива алтернатива на хистеректомията при някои пациенти.

За рак на маточната шийка, който се е разпространил извън маточната шийка се използват следните методи:

Екзинтерацията е отстраняването на матката, влагалището, долното дебело черво, ректума или пикочния мехур, ако ракът на маточната шийка се е разпространил в тези органи след лъчетерапия. Рядко се изисква повишаване. Най-често се използва при някои хора, чийто рак се е върнал след радиационно лечение.

Усложненията или страничните ефекти от операцията варират в зависимост от степента на процедурата. Понякогапри пациентите настъпва значително кървене, инфекция или увреждане на пикочните и чревните системи. Преди операцията говорете с лекаря Ви за възможните странични ефекти от конкретната операция.

Тъй като тези хирургични процедури засягат сексуалното здраве на жената, жените трябва да говорят с лекаря за техните симптоми и загриженост в детайли преди операцията. Лекарят може да спомогне за намаляване на страничните ефекти от операцията и да осигури помощни средства за справяне с всякакви промени. Ако екстензивните хирургични процедури повлияят на сексуалната функция, могат да се използват и други хирургически процедури, за да се направи изкуствена вагина.

Лъчетерапия

Лъчетерапията е метод, който използване високо енергийни  лъчи или други частици за унищожаване на раковите клетки. Лекар, който се специализира в провеждането на лъчетерапия за лечение на рак, се нарича лъчетерапевт. Лъчева терапия може да се прилага самостоятелно, преди операция или вместо операция, за да се свие туморът. Много жени могат да бъдат лекувани с комбинация от лъчева терапия и химиотерапия.

Най-често срещаният вид лъчелечение е лъчевата терапия с външно облъчване,при което източникът на йонизиращи лъчи е  извън тялото. Когато се прилага радиационна терапия с импланти, тя се нарича вътрешна лъчева терапия или брахитерапия. Режимът на лъчева терапия се състои от определен брой процедури(наречени фракции), дадени в рамките на определен период от време, при който може да се комбинира външно и вътрешно облъчване. Този комбиниран подход често е най-ефективен.

Страничните ефекти от лъчетерапията могат да включват умора, леки кожни реакции, разстроен стомах и стомашни-чревни оплаквания. Страничните ефекти от вътрешната лъчева терапия могат да включват коремна болка и непроходимост на червата, въпреки че е рядко явление. Повечето нежелани реакции обикновено изчезват скоро след края на лечението. След лъчева терапия, вагиналната област може да загуби еластичност, така че някои жени може да искат да използват вагинален дилатор, който е пластмасов или гумен цилиндър, който се вмъква във вагината, за да се предотврати стесняване. Жените, които са получили лъчева лъчева терапия, ще загубят способността си да забременеят и освен ако яйчниците не бъдат хирургично преместени от таза, жените в пременопауза ще влязат в менопауза.

Понякога лекарите съветват пациентите си да не правят полов акт по време на лъчетерапия. Жените могат да възобновят нормалната сексуална активност в рамките на няколко седмици след лечението, ако се чувстват добре и не изпитват дискомфорт.

Химиотерапия

Химиотерапията е използването на лекарства за унищожаване на раковите клетки, обикновено чрез прекратяване на способността на раковите клетки да растат и да се разделят. Химиотерапията се предписва от медицински онколог, лекар, който  е специализиран в лечението на рак с медикаменти.

Системната химиотерапия попада в кръвния поток, за да достигне раковите клетки в тялото. Често срещаните начини за прилагане на химиотерапия включват интравенозна (IV)  инфузия или перорално поглъщане на лекарството.

Режимът на химиотерапия, или график, обикновено се състои от определен брой цикли, дадени за определен период от време. Пациентът може да получи едно лекарство по едно и също време или комбинации от различни лекарства, дадени по едно и също време.

За ранните стадии на рака на маточната шийка често се използва комбинация от лъчетерапия и ниска доза химиотерапия. Целта на химиотерапията, когато се прилага с лъчева терапия, е да се повиши ефективността на радиационното лечение. Тази комбинация се прилага за контрол на рака в таза с намерението да се лекува без операция. Може да се даде и за унищожаване на микроскопичен рак, който може да остане след операцията.

Химиотерапията може да се използва в по-високи дози за лечение на рак на маточната шийка, който се е появил отново, наречен рецидивиращ рак, или за тези пациенти, чийто рак се е разпространил извън таза, наречен метастатично заболяване. Използва се комбинирана терапия на базата на платина и добавянето на таргетна терапия с бевацизумаб (Avastin) към тази комбинация е доказано, че помага на жените с по-късен стадий на рак на маточната шийка да живеят по-дълго.

Въпреки че химиотерапията може да се прилага перорално (през устата), всички лекарства, използвани за лечение на рак на маточната шийка, се дават интравенозно (IV). IV химиотерапия се инжектира директно във вена.

Страничните ефекти на химиотерапията зависят от жената и използваната доза, но те могат да включват умора, риск от инфекция, гадене и повръщане, загуба на коса, загуба на апетит и диария. Тези нежелани реакции обикновено изчезват след края на лечението.

Рядко специфични лекарства могат да причинят загуба на слуха. Други могат да причинят увреждане на бъбреците. Пациентите могат да получат допълнителна хидратираща терапия интравенозно за предпазване на бъбреците. Говорете с Вашия лекар за възможните краткосрочни и дългосрочни странични ефекти, основани на лекарствата и дозите, които ще получавате.

Лекарствата, използвани за лечение на рак, непрекъснато се оценяват. Разговорът с Вашия лекар често е най-добрият начин да научите за предписаните за Вас лекарства, тяхната цел и техните потенциални странични ефекти или взаимодействия с други лекарства.

 

Ракът и неговото лечение често предизвикват странични ефекти. В допълнение към лечението, предназначено да забави, спре или премахне рака, важна част от лечението на рака е облекчаване на симптомите и нежеланите реакции при жените. Този подход се нарича палиативна или поддържаща грижа и включва подпомагане на пациента с нейните физически, емоционални и социални нужди.

Палиативните грижи са всяко лечение, което се фокусира върху намаляване на симптомите, подобряване на качеството на живот и подпомагане на пациентите и техните семейства. Всяко лице, независимо от възрастта или вида и етапа на рака, може да получи палиативни грижи. Eфектът е най-добър, когато палиативните грижи стартират възможно най-рано в процеса на лечение на рак. Жените често получават лечение за рак в същото време, когато получават лечение, за да облекчат страничните ефекти. Всъщност, пациентите, които получават и двете едновременно, често имат по-малко тежки симптоми, по-добро качество на живот и докладват, че са по-доволни от лечението.

Палиативното лечение варира значително и често включва медикаменти, хранителни промени, техники за релаксация, емоционална подкрепа и други терапии. Можете също така да получавате палиативни лечения, подобни на тези, предназначени за елиминиране на рака, като химиотерапия, хирургия или лъчева терапия. Говорете с Вашия лекар за целите на всяко лечение в плана за лечение.

Преди да започнете лечението, говорете с вашия екип за здравни грижи за възможните странични ефекти от Вашия специфичен план за лечение и възможностите за палиативни грижи. По време на и след лечение, уведомете Вашия лекар или друг член на екипа по здравеопазването, ако имате проблем, така че той да бъде разрешен възможно най-бързо.

Възможности за лечение според стадия на заболяването

За малки тумори обикновено се използва лъчелечение или хирургична намеса. Доказано е, че тези методи са еднакво ефективни при лечението на ранен стадий на рак на маточната шийка. Съчетаното химиолъчелечение (комбинация от химиотерапия и лъчева терапия) обикновено се използва за жени с по-голям тумор или ако лимфните възли имат ракови клетки. Обикновено, лъчевата терапия и химиотерапията се използват след операция, когато пациентът е изложен на висок риск от поява на рак или от разпространение на рака.

Метастатичен рак на маточната шийка

Ако ракът се разпространи в друга част от тялото, откъдето е започнал, лекарите го наричат ​​метастатичен рак. Ако това се случи, е добра идея да говорите с лекари, които имат опит в лечението му. Химиотерапия и хирургична намеса могат да се използват за лечение или премахване на новопоявили се области както в тазовата област, така и в други части на тялото. Палиативните грижи също ще бъдат важни за облекчаване на симптомите и страничните ефекти, особено при лъчева терапия за облекчаване на болката и други симптоми.

За повечето жени диагнозата метастазиращ рак е много стресираща и понякога трудна за пренасяне. Пациентите и техните семейства се насърчават да говорят за начина, по който се чувстват с лекари, медицински сестри, социални работници или други членове на екипа на здравеопазването. Може също да е полезно да говорите с други пациенти, включително чрез група за подкрепа.

Ремисия и шанс за рецидив

Ремисия е, когато ракът не може да бъде открит в организма и няма симптоми. Това може да се нарече и „няма доказателства за заболяване“ .

Ремисията може да бъде временна или постоянна. Тази несигурност кара много хора да се тревожат, че ракът ще се върне. Въпреки че много ремисии са постоянни, важно е да говорите с Вашия лекар за възможността ракът да се върне. Разбирането на риска от рецидив и възможностите за лечение може да ви помогне да се чувствате по-подготвени, ако ракът се върне.

Ако ракът се върне след първоначалното лечение, той се нарича рецидивиращ  рак. Той може да се върне на същото място (наречен локален рецидив), наблизо (регионален рецидив), или на друго място (далечен рецидив).

Когато това се случи, нов цикъл на изследвания ще започне отново, за да се разбере колкото е възможно повече. След извършване на  тествовете Вие и Вашият лекар ще говорите за Вашите възможности за лечение. Често планът за лечение ще включва описаните по-горе лечения, като хирургия, химиотерапия и лъчева терапия, но те могат да бъдат използвани в различна комбинация или дадени с различна скорост. Вашият лекар може да предложи клинични проучвания, които изучават нови начини за лечение на този тип рецидивиращ рак. Който и план за лечение да изберете, палиативните грижи ще бъдат важни за облекчаване на симптомите и страничните ефекти.

Жените с рецидивиращ рак често изпитват емоции като недоверие или страх. Пациентите се насърчават да разговарят със здравния си екип за тези чувства и да попитат за помощни услуги

Ако лечението не е ефективно

Възстановяването от рак не винаги е възможно. Ако ракът не може да бъде излекуван или контролиран, болестта може да бъде наречена напреднала или терминална.

Тази диагноза е стресираща, а за много хора е трудно да се обсъди напреднал рак. Важно е обаче да имате открити и честни разговори с Вашия лекар и здравен екип, за да изразите чувствата си, предпочитанията и притесненията си. Екипът е там, за да помогне, а много от членовете на екипа имат специални умения, опит и знания за подпомагане на пациентите и техните семейства.

Жените, които имат напреднал рак и които се очаква да живеят по-малко от 6 месеца, могат да помислят за един вид палиативни грижи, наречени хоспис. Хоспис грижите са предназначени да осигурят възможно най-доброто качество на живот за хората, които са близо до края на живота си. Вие и вашето семейство се насърчавате да говорите с екипа на здравните грижи за възможностите за хоспис, които включват хоспис грижи у дома, специален хоспис център или други здравни заведения. Сестринските грижи и специалното оборудване могат да направят пребиваването у дома подходящ вариант за много семейства. Научете повече за напредналото планиране на грижите за рак.

След смъртта на любим човек, много хора се нуждаят от подкрепа, за да им помогнат да се справят със загубата. Научете повече за скръбта и загубата.

 

Преведено и редактирано от д-р Надя Накова, д.м.

Reprinted/adapted with permission. © 20xx American Society of Clinical Oncology. All rights reserved.

Адаптирани с разрешението на Американската Асоциация на Онколозите (ASCO). Всички права запазени.