Цяла зима милеем за слънцето и топлината на пролетта и лятото. Когато те „пристигнат“ обаче, трябва да имаме едно наум. Слънцето, освен че повишава нивата на хормона на щастието – серотонин, има и тъмна страна – може да доведе до развитие сериозно заболяване на кожата, казва доц. Красимир Кирилов - онкодерматолог от СБАЛО-ЕАД, гр. София.
 
Той обяснява, че слънчевите UVA лъчи са виновници за рак на кожата, катаракта, слънчеви изгаряния. Те причиняват и преждевременното стареене на кожата, допринасят за появата на бръчки, а според учените имат участие и в развитието на рак на кожата. UVB лъчите достигат само до епидермиса на кожата, докато UVA лъчите преминават през цялата й дебелина.
 
Кожните тумори се делят на немеланомни и меланомни. Немеланомните карциноми биват два вида – базоцелуларни и спиноцелуларни, като базоцелуларните са най-честите – 80% от всички кожни тумори. Те почти никога не метастазират и не създават сериозни здравословни проблеми. 
 
От друга страна, меланомните тумори са доста по-редки – около 10% от всички кожни тумори, но са причина за по-голямата част от леталните изходи, вследствие на заболяването. Причината за развитието на кожните тумори се изяснява чак през 1956 г. Тогава се установява, че заболяването се дължи на генни мутации – до 34 хил. при меланомите, като те са повече, отколкото при който и да е друг тумор. 80% от тези мутации са предизвикани от ултравиолетовите лъчи
 
Факторите, които причиняват рак на кожата, най-общо се делят на вътрешни, външни и възраст на пациента. Към външните влизат ултравиолетовите лъчи, топлинните и термичните изгаряния, както и химическите. 
 
Групата на вътрешните фактори са, най-просто казано, генетичното предразположение на даден човек, дали има наследствени заболявания. 
 
При меланома не е важен диаметъра на тумора, а дълбочината му на проникване в кожата. 
 
Индивидуалните фактори, които повишават риска, са: типът кожа, как и дали даден човек се предпазва от ултравиолетовите лъчи и неговата възраст. 
 

Как да се предпазваме от вредните UV лъчи?

 
Ако сме по бански, най-сигурният начин е да се стои на сянка, а също така и да се използва слънцезащитен продукт, шапка, очила.
 
Много важен е UV индексът на слънчевите лъчи. Той показва енергията на ултравиолетовите лъчи, която попада на квадратен сантиметър. Стойностите му се разделят в пет категории, като за България обикновено достигат максимум до 8-а – 10-а степен, което е предпоследната стойност – най-висока е 11 или повече. При наличие на такива високи степени, е най-добре да се стои на закрито или на сянка.
 
За предпазване от слънчевите лъчи, трябва обилно да се нанася слънцезащитен препарат, а под „обилно“ се разбира количеството от две супени лъжици за цялото тяло на едно намазване. 
 
Съвременните слънцезащитни препарати са с комбинирано действие – те предпазват както от UVB, така и от UVA лъчите.
 

Има ли значение какъв слънцезащитен фактор ще се използва? 

 
На практика разликата е много малка – фактор 15 блокира около 93% от UVB лъчите, а при най-високия фактор 50 процентът е 98. 
 
По-големият проблем при слънцезащитната козметика са UVA лъчите. Оказва се по-трудно кожата да се защитава от тях, в сравнение с UVB лъчите.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Важна профилактика на кожните тумори е ранното откриване на бенки, за които има подозрения, че са рискови за развитие на заболяването. От съществено значение е също така хората да се научат да се самоизследват. Това означава на всяка новопоявила се бенка да се обърне внимание, както и при промяна на вече съществуваща. Следва преглед при дерматолог и при съмнения от негова страна, се извършва и преглед от онкодерматолог. 
 
Признаците, които трябва да се познават са: промяна във формата, неравномерни очертания, неравномерно оцветяване и най-важното – диаметърът да е нараснал над 6 мм. 
 
Важно е да се отбележи, че солариумите работят с вредните UVA лъчи, които, освен че състаряват кожата, причиняват бръчки и вредят на вида й, съдействат и за появата на крциномите. Особено обезпокоително е, че са се увеличили случаите на меланом при хората, които често посещават солариума.