Днес във ВМА беше представен нов и ефективен метод за диагностика на рак на млечната жлеза чрез използването на последно  поколение имунохистохимични тестове.  

 


Началникът  на отделението по аутопсионна диагностика, д-р Иванка Дръндарска обясни, че този метод за изследване на карцинома на гърдата не е нов, но е усъвършенстван и вече е много по-чувствителен.
 



За разлика от по-старите методи, когато онкоболните са биле третирани общо, този метод ще позволи да се предписва терапия само на позитивните пациенти.
 


Новият метод за диагностика на рака на млечната жлеза ще се поема от НЗОК и ще се прилага в университетските болници в страната, като те ще приемат материали за изследване и от други болнични заведения. При метода се оцветява онкогена и той става картинен. „В един кит разтворите са сложени по този начин, че ние можем с по-голяма чувствителност да позитивираме онкогените, даващи началото на рака. Новото е и че за един кит ще бъде необходим един протокол, тъй като досега за различните антитела бяха необходими различни протоколи”, обясни д-р Дръндарска.