вторник, 28 юли 2009 г.

Рак на Гърдата

Правилното съчетаване на храните спира туморите

Силвия НИКОЛОВА, В-к "МОНИТОР", 29 юли 2009 г.


Възрастта на жените, които развиват рак на гърдата и на млечната жлеза, пада с всяка изминала година. Сред тях вече има и 18-годишни, които не са раждали. Това съобщи основателката и председателка на фондация "Утре за всеки" Нина Хаджийска по време на конференция по проблемите на тези заболявания, която се проведе в комплекс "Дипломат плаза" в Луковит.
Допреди двадесетина години карциномът покосяваше най-вече жени над 50-годишна възраст, припомниха лекари онколози. По думите им стресът, замърсената среда, некачествените и с прекомерно много консерванти и оцветители храни са водещите причини за бума на раковите заболявания у нас.
Не е достатъчно храните да са чисти, за да бъде човек здрав. От голямо значение е и начинът им на съчетаване и режимът, който той води. Движението, спортът и гимнастиката отлагат, дори осуетяват развитието на карциномите, каза още Хаджийска, която е оперирана от рак на гърдата, но с упражнения от йога, хранене по правилата на аюрведа, разходки и медитация сред природата се е възстановила изключително бързо след операцията и живее активно, както малцина здрави жени.
Ще поискаме от новия здравен министър Божидар Нанев актуализация на календара за профилактика на онкологичните заболявания, който е остарял, каза още Хаджийска. Един безплатен преглед годишно се полага на жените над 40 години за рак на шийката на матката и за рак на гърдата, а на над 50-годишните - за рак на млечната жлеза. В ЕС прегледи се полагат по един на всеки три години за жените между 20 и 30-годишна възраст, на 2 години за 30-40-годишните, всяка година на 40-50-годишните и на всеки 6 месеца на дамите над 50 години.
Липсата на психолози в болниците и следоперативна грижа за възстановяване след хирургическа интервенция е другият проблем, който представители ще поставят в скоро време пред експертите от Министерството на здравеопазването.


Психоложката - пациентката Гинка Петкова:


Онкоболните се нуждаят от психотерапевт


Хората с ракови заболявания у нас не могат да разчитат на помощ от психотерапевт, защото такива специалисти в българските болници няма. Те обаче са крайно необходими, за да преодолеят пациентките стреса и да се върнат към нормалния начин на живот след операцията. Това съобщи психоложката доброволец от фондация "Утре за всеки" Гинка Петкова, която също е оперирана от рак на гърдата.

На снимка: Гинка Петкова (вляво) и председателката на фондация "Утре за всеки" Нина Хаджийска са твърдо решени да помагат на жените с карцином да не се чувстват отритнати от обществото

Лекарите хвърлят диагнозата направо в лицето на болните, нямат подход, това допълнително стресира човек и ако той е по-слаб характер, не е ясно дали няма да посегне на живота си, обясни специалистката.Преди година, когато резултатите на Гинка били готови, лекуващият доктор в Националната специализирана болница по онкология в София є съобщил, без да се церемони, че тя е с карцином на гърдата. Казал є диагнозата, без да си направи труд да я подготви психологически, нито да изчака в този труден момент да има край нея неин близък.
Аз съм силен характер. Мислех си, че съм подготвена дори за най-лошата новина. Когато обаче я чух, се оказа, че не съм толкова хладнокръвна, колкото си мислех, спомня си Петкова.
След операцията, докато се възстановявала в болничната стая, тя започнала да подготвя психологически чакащите за операционната жени. Разговаряла с тях и макар и самата тя оперирана и омотана в бинтове, се стараела да им вдъхва кураж и надежда, че животът е ценен и си струва да се изживее пълноценно, та макар и с онкологично заболяване. От "колежките" є, както на шега Гинка Петкова нарича жените, с които лежала в една стая в Онкологията, започнала доброволческата є работа с хора, засегнати от карциноми.
Впоследствие станала доброволец към фондация "Утре за всеки", където консултира засегнати от карцином на гърдата жени след операция и по време на възстановителните пътувания за тях, които неправителствената организация организира за такива дами вече трета поредна година.

Правят център за възстановяване на оперирани

Център за рехабилитация и социална адаптация на жени, претърпели онкологични операции, ще открие фондация "Утре за всеки" в София през септември, съобщиха от неправителствената организация. Той се строи изцяло със средства, събрани на благотворителни концерти, дарителски есемеси и дарения от бизнеса и частни лица. Рехабилитатори, социален работник, масажисти, психолози и лекари ще им помагат да се възстановят и върнат по-бързо към нормалния ритъм на живот.

На снимка: Медитация сред природата и йога са във възстановителните програми за жените с рак. СНИМКИ: Авторката

Онкологично болните нямат право на безплатни почивки, които НОИ предоставя безплатно и с намаление на хората с различни хронични заболявания, съобщи още Нина Хаджийска. По думите є човек с болни бъбреци например ще бъде отрязан от отдих в санаториум, ако е и с онкологично заболяване. Причината е в остарелите методики за лечение. В миналото някои от процедурите като масажа и минералните бани са се считали за противопоказни за туморите - нещо, което световната медицина вече отрича и дори препоръчва.
Фондацията организира възстановителна програма за 12 жени в Луковит, провеждана от лекари, рехабилитатори и инструктори. Тя се осъществява с подкрепата на бизнесмена Любомир Станев, който е предоставил благотворително част от хотелския си комплекс за нуждите на пациентките. Програмата се осъществява по проект със социалното министерство.



Мая Нешкова прави профилактика с йога


Никой не е застрахован срещу рака. Никога не се знае кога някоя клетка ще започне да се видоизменя у нас. Упражненията от йога обаче са отлична профилактика не само срещу онкологичните заболявания, но и срещу всички болести на века. Това заяви за МОНИТОР певицата Мая Нешкова, която от две години практикува източната техника за здраве.
Певицата е посланик на добра воля на фондация “Утре за всеки” и трета поредна година е едно от популярница лица на кампаниите на неправителствената организация за ранна профилактика и превенция на коварното заболяване.
Позитивното настроение и незлобливостта отдалечават болестите, създават душевен комфорт и държат рака надалече, убедена е Мая Нешкова, която преди броени дни поради първите бройки от новия си албум на жени, засегнати от туморите.

Няма коментари: